BMW Additive Manufacturing Campus, Munich
Multifunctional Training Room + Meeting Rooms
Contribution: Concept Design, Furniture Design, Project Management, Planning and Implementation
Partner: Metron
The training room is a multi-purpose, flexible room, offering open and energizing spaces for collaborative work as well as calmer, warmer corners for more concentrated work
Meeting rooms and comms
with integrated technology, hidden in plain sight.
A cohesive landscape made
of multiple levels and atmospheres
BMW Additive Manufacturing Campus, Munich
Multifunctional Training Room + Meeting Rooms
Contribution: Concept Design, Furniture Design, Project Management, Planning and Implementation
Partner: Metron


Situation BMW's new premises houses the group’s state of 3D printing facilities. As they continue to grow in surface and importance, the premises have to accommodate, not only the expected workstations and staff/crew-specific installations but should also be a place of training, presentations, meetings and even exhibit for customers and visitors to discover BMW’s expanding capabilities and the company's focus on developing the technology of the future.
The Garage provides a clear distribution and separation of working areas, whilst still remaining very flexible and accommodating a variety of uses and happenings. We approached this by questioning the open office concept and giving it a fresh twist to avoid its pitfalls.


Solution New Order developed a strong design identity for this prime place. The resulting new spaces areuser-centered and highlight, through their flexibility and integration of technology, the company’s focus oninnovation.

The Training room is a multi-purpose and flexible space designed to house training sessions, courses, workshops, large presentations as well as concentrated, focussed teamwork. It is an energizing place for both internal as well as external use, exposed to the outside, luminous, diaphanous and full of carefully chosen contrasts. From the outside, at street level, passers-by see a cohesive landscape of multiple levels and a variety of atmospheres: lounge areas, a large atrium with a high-bar/leaning table, and even an exposed swimming pool-like working area. The fixed wooden structure embraces the open play space and incorporates hidden working areas, acoustically isolated but not cut-off from the the rest of the room.

The atrium takes full advantage of the height of the room, creating a dramatic change in topography within the room and with a capacity for about 75 people. Images can be projected to either wall for futher immersion.Ambient lights have been incorporated under the structure itself, effectively creating a floating effect. This feature also offers the possibility to change the overall atmosphere of the room and adapt it to different event types and ambiances.

The training room is also equipped with a fully functional kitchen with a massive central plinth for get-togethers, presentations and working sessions too.

New Order also designed the premises' meeting and comms rooms, integrating the technology completely, hiding it in plane sight, but also designing a fit-to-measure table, the NODS table, 6 meters long, slim and sharp top, with a strong and dynamic understructure.

Bildrechte: Benjamin Anthony Monn